Muzee și colecții din Romania, 2009 (Ghid al muzeelor şi colecţiilor publice)

Muzee și colecții din Romania. Museums and Collections in Romania, Irina Oberländer-Târnoveanu, Aurelia Duțu, (editori) – Bucureşti: cIMeC, 2009. ISBN 978-973-7930-24-8
Ghid al muzeelor şi colecţiilor publice din România. Descarcă vomului în format pdf (56 MB).

Ghidul-Muzeelor-2009
Vă oferim un ghid ordonat pe localităţile în care există muzee şi colecţii. Am înregistrat nu mai puţin de 819 instituții muzeale în 473 de localităţi.
Veţi găsi cu uşurinţă, alfabetic, localitatea care vă interesează şi veţi afla ce se poate vizita acolo. Doar zece oraşe au peste zece muzee fiecare şi însumează 162 de muzee, adică o cincime din total: Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Târgovişte, Braşov. Pe de altă parte, doar în o sută de localităţi se află mai mult de un muzeu.
Veţi găsi muzee foarte cunoscute şi multe muzee mici, unele recent deschise sau renovate, care pot oferi surprize plăcute vizitatorilor. O treime din muzee (272) sunt în clădiri monumente istorice. 368 au o prezentare pe Internet. Şi pentru că o imagine face cât o sută de cuvinte, am redus textul la esenţial, în favoarea imaginilor (peste 1.530!).
O parte dintre acestea sunt realizate de Irina Oberländer-Târnoveanu și Aurelia Duțu, altele ne-au fost puse la dispoziţie de muzee şi direcţii judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional sau de colegi şi prieteni. Le mulţumim tuturor pentru acest efort conjugat de a da un chip muzeelor şi colecţiilor noastre, atât în acest volum, cât şi pe web, în ghidul on-line pe care îl actualizăm permanent (ghidulmuzeelor.cimec.ro).